Sven Lindström, CEO van producent Midsummer, ziet vier trends in de wereldwijde ontwikkeling van zonne-energie in 2016. “Zelf je eigen, gratis zonnestroom? Sorry, it won’t happen.”
Midsummer AB, gevestigd vlakbij Stockholm in Zweden, is fabrikant van productiesystemen voor flexibele zonnepanelen met de zogenoemde ‘dunne film’-techniek. Het bedrijf levert sleutelklare productiestraten voor zonnecellen en werd als snelle groeier opgenomen in de Deloitte Technology Fast 50 van 2014.
Lindström, CEO van Midsummer, ziet voor komend jaar vier trends die de solarsector zullen bepalen, schrijft EnergieBusiness.nl.
1. China aan kop
China zal de positie als grootste producent van zonnepanelen ter wereld kunnen vasthouden, mede door de politieke stabiliteit in het land, de financiële steun voor ondernemers en de gedrevenheid om als de ‘fabriek voor de wereld’ een toppositie te blijven behouden. De productiecapaciteit is zo groot, dat elders in de wereld weinig partijen het lef zullen hebben om grootschalig in productie te investeren.
2. Stijgende energiebelasting
Overheden zullen hun vingers niet kunnen afhouden van de energiebelasting, denkt Lindström. Hoewel vaak gesproken wordt over het probleem van de gevestigde utilities om nog geld te verdienen, nu consumenten zelf hun stroom opwekken en ‘prosumenten’ worden, geldt in de meeste landen dat er meer betaald wordt aan belastingen dan als tarief voor levering. Lindström denkt dat veel landen het voorbeeld van Duitsland zullen volgen, waar ook de stroom voor eigen verbruik belast zal worden. Sorry dus voor iedereen die denkt aan eigen, gratis opgewekte zonnestroom: “It won’t happen.”
3. Daling kostprijs neemt af
De prijs voor zonnestroominstallaties is over de afgelopen jaren fors gedaald. Die daling zal niet meer zo sterk doorzetten, meent Lindström. Hoewel er nog wel enige ruimte is voor efficiëntieverbetering in de productie, zal voor een verdere prijsdaling innovatie nodig zijn op productniveau en verbetering van het installatieproces.
4. Thuisopslag nog weinig kansrijk
Het jaar 2016 zal voor leveranciers van opslagsystemen voor elektriciteit teleurstellend zijn. De mate waarin thuisopslag succesvol zal zijn, zal mede afhangen van de rol die de utilities gaan spelen. Een fair teruglevertarief is nog steeds beter dan batterij-opslag, zegt Lindström. Batterijtechnologie is nog in ontwikkeling en de beperkte levensduur biedt weinig zekerheid voor investeringen. De markt voor lokale opslag zal, anders wellicht dan voor off-grid systemen, zeker niet ‘booming’ zijn.
Lees ook op EnergieBusiness.nl
‘Beunhazerij solarbranche is te kort door de bocht’
Primeur in Nederland: groen gas uit 100 procent rundermest
Elektrisch vervoer versterkt de Nederlandse economie
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl